Het gebeurt steeds vaker dat de vrouw meer verdient dan de man. Maakt dit wat uit voor de manier waarop het gezinsbudget wordt beheerd en gaat er meer naar de kinderen? Twee economen van de Kulak zochten het uit.
[ad#ad1]
Vroeger, toen de rolpatronen nog min of meer vast lagen en de vader meestal de titel van kostwinner droeg, zou het gezin meer als een geheel hebben beslist waar het geld naar toe ging. Al kan het haast niet anders dan dat die kostwinner het laatste woord had.
Nu beide partners geld verdienen, meestal toch, zijn er twee beslissingsnemers, waarbij uit onderzoek blijkt dat diegene met het hoogste inkomen de dominante stem vormt.
Laurens Cherchye en Bram De Rock beiden verbonden aan de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de Kulak ontwikkelden samen met Frederic Vermeulen van de Kuleuven een model om te meten of het veranderde maatschappelijk patroon de situatie van de kinderen beïnvloedt. Meer bepaald meet het model de beschikbare tijd en middelen van de ouders, hoe die werden besteed en welk effect dat op het welzijn van de kinderen had.
Tweehonderd Nederlandse tweeverdieners gezinnen leverden de data. In België zijn de gegevens nog niet beschikbaar.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen en mannen even veel werken als niet enkel de betaalde arbeid maar ook de zorg voor de kinderen en de huishoudelijke taken worden meegerekend.
Hoewel uit eerder onderzoek naar voor komt dat moeders geneigd zijn om meer aan de kinderen te spenderen dan de vaders, reden waarom de kinderbijslag aan moeders wordt uitgekeerd, laat deze studie geen verschil zien indien de moeder het meest verdient.
Het gezin blijkt een bepaald peil van welzijn voor ogen te hebben en beide partners zorgen er samen voor dat ze dit halen. Of de man gaat meer werken en de vrouw zorgt meer voor de kinderen of het omgekeerde is het geval. Ouders zijn communicerende vaten en compenseren elkaar, aldus de onderzoekers.
Bron: Campuskrant Kuleuven
[ad#ad3]