donderdag 17 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Ruim vier op vijf onderneemsters vindt dat vrouwen en mannen anders zaken doen. Dat blijkt uit een enquête door mabizz, een netwerkorganisatie voor vrouwelijke zaakvoerders. De resultaten daarvan werden bekend naar aanleiding van de uitreiking van de Womed Award die dit jaar naar Bärbel Buyse van de KMO Sepia gaat.
[ad#ad1]
Aan de mabizz-enquête namen 1.115 vrouwelijke ondernemers en meewerkende echtgenoten deel.
De combinatie bedrijf en gezin is moeilijker voor hen dan voor hun mannelijke collega’s, meent 82 procent van de onderneemsters. Meer dan de helft van de vrouwelijke ondernemers, 61 procent pleit dan ook voor aangepaste kinderopvang voor zelfstandigen.
Volgens 45 procent van de vrouwen komen vrouwelijke ondernemers te weinig aan bod in de meeste ondernemersorganisaties. Meer dan de helft vindt daarom specifieke bijeenkomsten voor vrouwelijke ondernemers belangrijk, onder meer voor ervaringsuitwisseling.
Uit de enquêteresultaten concludeert mabizz dat vijf prioriteiten voor de vrouwelijke ondernemers zich opdringen. Vrouwen moeten sterker aan bod komen in de ondernemersorganisaties, een betere sociale zekerheid moet hen beschermen bij ziekte, ongeval of tegenslag, ze dienen een betere pensioenregeling te genieten en er moet meer aandacht voor ondernemerszin in het onderwijs komen.
Huishoudhulp en kinderopvang op maat van de vrouwelijke ondernemer moeten het dagelijks functioneren laten vlotten.
Volgens het jongst bekend officieel cijfer uit 2009 telt ons land 314.199 zelfstandige vrouwen inclusief meewerkende echtgenoten. Bijna 35 procent daarvan is zelfstandige in hoofdberoep, haast 33 procent in bijberoep. Vrouwen zijn met 45 procent het best vertegenwoordigd in de dienstensectoren, 42 procent oefent een vrij beroep uit en 35 procent heeft een handelsactiviteit. Vrouwelijke ondernemers zijn het minst aanwezig in de industrie met een aandeel van amper 18 procent.
[ad#ad3]