Ze hadden er genoeg van om het filosofisch op te nemen, de vrouwelijke Nederlandse filosofen die zich wel degelijk gediscrimineerd en gepasseerd voelen ten opzichte hun mannelijke collega’s. Ze richtten daarom de ‘Society for Women in Philosophy’ op.
[ad#ad1]
Net als aan de Belgische universiteiten het geval is, zitten er in Nederland weinig vrouwen op aanzienlijke functies in de departementen filosofie. Dat valt vooral op als men het vergelijkt met andere faculteiten van menswetenschappen. Ook op congressen van filosofen worden vrouwelijke sprekers als witte raven opgemerkt. In het curriculum van de opleiding is het al even hard speuren naar vrouwelijke filosofen.
Vorig jaar trachtten een aantal Nederlandse vrouwelijke filosofen dit gegeven te compenseren met het uitbrengen van het boek ‘Vrouwelijke filosofen, een historisch overzicht’. Het evenement vormde meteen de aanleiding voor de oprichting van een eigen organisatie. De ‘Society for Women in Philosophy'(SWIP) is sinds dit voorjaar een feit.
De SWIP ontstond uit protest tegen de achterstelling die de vrouwelijke filosofen ondervinden. De organisatie wil iets doen aan de visibiliteit van de vrouwen die in het vakgebied werken. Ze verzamelt de namen achter het verdienstelijk werk zodat ze desgevraagd spreeksters naar voor kan schuiven.
Verder wil de SWIP vrouwen ondersteunen en trachten obstakels die hun loopbanen blokkeren op te ruimen. En in elk geval vormt ze een dankbare netwerkgelegenheid. SWIP werd voor het eerst in 1972 in de Verenigde Staten opgericht en bestaat ook in Groot-Brittannië en Canada.
De Belgische Ingrid Robeyns, hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vindt het een mooi initiatief dat aan de bewustwording van het probleem kan bijdragen.
Bron: Erasmusmagazine.nl
Lees ook: Ontdekkingsreis naar het vrouwelijk gedachtegoed
[ad#ad3]