donderdag 8 september 2011 – (Marleen De Geest) – Sommige vrouwen slagen erin om selectief blind te zijn voor rommel, zij zijn de gelukkigen. Vrouwen die professioneel willen slagen, hun gezin in de plooi wensen te houden en geen overgebleven huishoudelijke klussen verdragen, hebben een verhoogde kans op depressie.
[ad#ad1]
Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het aantal vrouwelijke depressies zowat verdubbeld, aldus onderzoek vanuit de universiteit van Dresden. Vrouwen hebben welgeteld 2,6 meer kans om in de put te raken dan mannen. Vooral in de reproductieve periode, die de onderzoekers vastleggen van 16 tot 42 jaar, zijn ze meer vatbaar voor diepe downs.
De belangrijkste reden, aldus hoofdonderzoeker Hans Ulrich Witten, is de combinatie van de zorg voor kinderen en familiale verantwoordelijkheden met de druk van een job. Vooral vrouwen die luisteren naar de innerlijke dwang om alles zelf en perfect af te werken, zijn gevoelig voor depressies.
Dat kan eigenlijk niet anders, een dag is te kort voor wie zoveel wil realiseren en onvermijdelijk wordt een stuk van de avond en misschien de nachtrust opgeofferd. Tijd om tot zichzelf te komen en voldoende slaap is een voorwaarde voor een zekere rust in het hoofd.
Huwelijk beschermt mannen
Tegelijk stelt Witten dat de mentale gezondheid van beide seksen de laatste veertig jaar steeds meer onder druk kwam, wel vertonen vrouwen en mannen andere stoornissen. Toch is het zo dat het huwelijk mannen enigszins tegen depressies beschermt terwijl het bij vrouwen het risico juist doet toenemen. En mannen komen bovendien minder snel met hun verhaal voor de dag dan vrouwen, wat mee het hogere cijfer bij vrouwen helpt verklaren.
Het vervagen van rolpatronen brengt een verbreding van de mogelijkheden met zich mee voor elk individu. Iedereen kan nu een ‘vollediger’ leven leiden, als zij of hij het wil. De vraag is of dat gevoel op zijn beurt geen zware druk zet. Mogelijkheden dreigen om te slaan in opdrachten of zelfs gemiste kansen. En dan krijgen mensen het onprettige gevoel te mislukken.
En bovendien, ‘in de beperking toont zich eerst de ware meester’, aldus Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Maar ook beweerde deze bijzonder productieve wetenschapper, schrijver en staatsman ‘een mens moet zo mogelijk elke dag naar een liedje luisteren, een goed gedicht lezen, een mooi schilderij zien en een paar zinnige woorden uiten’. Klinkt als een recept tegen depressie, toch?
[ad#ad3]