Troostmeisjes

Door | mei 17, 2010

maandag 17 mei 2010 – (Marleen De Geest) – In oorlogen hoort seksueel geweld er altijd bij. De Japanse militairen lieten tijdens de tweede wereldoorlog niets aan het toeval over en maakten van het gebruik van Indonesische meisjes een systeem. Over deze ’troostmeisjes’ loopt in de Rotterdamse Kunsthal een aangrijpende tentoonstelling.

[ad#ad1]

Ze zijn nu oud en gerimpeld en toch nog steeds mooi, de ‘comfort women’ die toen om hun schoonheid door de Japanse militairen werden uitgekozen. Ze werden thuis opgepakt of van de straat geplukt om soldaten van dienst te zijn of de bijzit te worden van hoge omes.

Ieder van hen vond de gedwongen seksuele verhouding vernederend en beschamend. De psychische en fysieke letsels achtervolgden hen levenslang en als ze eraan terugdenken voelen ze nog de pijn. Ze werden ondergebracht in bordelen, legerkazernes, of fabriekshallen en kregen iedere nacht dat ongewenst bezoek.
Maar het heeft hen niet gebroken, het gaat om vrouwen die hun geheim waardig meedragen want rond het gebeuren hangt nog steeds een groot taboe.

De vrouwen die voor de lens van fotograaf Jan Banning wilden verschijnen en over hun ervaringen getuigden aan auteur Hilde Janssen, vormen dan ook slechts de voorhoede van tienduizenden Indonesische vrouwen die hetzelfde lot deelden.

In de Kunsthal te Rotterdam loopt de tentoonstelling ‘Troostmeisjes’ nog tot eind augustus en op 15 augustus zendt de Nos de gelijknamige documentaire uit.
Banning en Janssen bundelden het materiaal tot het boek ‘Troostmeisjes / Comfort Women’, Ipso Facto Utrecht / Seltmann+Söhne Lüdenscheid (ISBN 978-90-77386-070-1).

Kunsthal – Troostmeisjes

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten