Staalkaart van vrouwen in Davos

Door | januari 30, 2012

maandag 30 januari 2012 – (Marleen De Geest) – Het toverachtig decor van Davos geeft een irreële toets aan de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF). Toch slaagde een aantal vrouwelijke politieke en zakelijke leiders erin om uit de schaduw van bondskanselier Angela Merkel te treden en een staalkaart te geven van aardse problemen van vrouwen.

[ad#ad1]

De ambitie-kloof is oorzaak van de professionele achterstand van vrouwen, aldus directeur van Facebook Sheryl Sandberg. Aan meisjes wordt niet geleerd om ambitieus te zijn, ze moeten zich op de achtergrond houden, zo legt de businessvrouw uit. Jongetjes worden volgens haar aangemoedigd om een kleine leider te zijn. Die opvoedingssituatie weerspiegelt zich in het beroepsleven. Als een vrouw assertief is, zegt men dat ze te bazig is. Van een man hoor je nooit dat hij zich te dominant opstelt, oppert Sandberg.
Waarbij toch wel kan worden opgemerkt dat opvoeding niet altijd zo een voorspelbaar en eenduidig resultaat oplevert.

Eerder in haar carrière werkte Sandberg voor de Wereldbank en projecten in gezondheidszorg voor India. Later ging ze de puur zakelijke toer op en in 2008 werd ze door Mark Zuckerberg bij Facebook ingelijfd, als gevolg trouwens van een uitgebreide ontmoeting op het WEF in Davos.

Onderwijs maakt assertief

Het WEF benadrukt dat, hoewel steeds meer vrouwen een professioneel leven leiden, de wereld hun competenties nog onderbenut.
Ook de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu gaf desgevraagd zijn mening over vrouwelijk leiderschap en de wereld. ,,Zonder de inbreng van vrouwen zullen we zes van de acht millennium doelstellingen missen, aldus Tutu. ,,Overigens, mannen leiden nu al eeuwen de wereld en maakten er een puinhoop van, laten we nu de andere helft eens proberen.”

De interventie van de Thaise premier Yingluck Shinawatra, illustreert de kloof die bestaat tussen vrouwen uit de ontwikkelde wereld en deze in ontwikkelingslanden. In Thailand hebben vrouwen heel andere zorgen en basisbehoeften. Onderwijs is de meest effectieve manier om vrouwen weerbaar te maken tegen schending van hun mensenrechten, stelde Shinawatra.
Thailand wil een fonds opzetten dat bestemd is voor de ontwikkeling van vrouwen. Vrouwen die onderwijs genoten zullen niet zo makkelijk het slachtoffer worden van vroege zwangerschappen. Het risico op overlijden van kraamvrouwen wordt daardoor beperkt evenals de kans op HIV/AIDS infectie, stelt Shinawatra. Onderwijs maakt vrouwen assertiever tegenover seksuele agressie en leert hen op hun rechten te staan.

Foto: Yingluck Shinawatra, Premier Thailand tijdens de sessie ‘Women as the Way Forward’ op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.
Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Moritz Hager

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten