Simone Veil lid van Académie française

Door | april 1, 2010

donderdag 1 april 2010 – (Marleen De Geest) – De Franse politica Simone Veil werd op 82 jarige leeftijd opgenomen in de Académie française. Ze is daarmee sinds de oprichting in 1635 pas de zesde vrouw in de lijst van 718 ‘onsterfelijken’ die ooit de Franse taal bewaakten.

[d#ad1]

imonne Veil mag plaats nemen op de zetel die voorheen al door Racine en Jean Paul Claudel werd bezet. Net als andere romanciers, dichters, wetenschappers en politici krijgt ze nu de opdracht om nauw toe te zien op het juiste woordgebruik in de Franse taal. Daartoe brengt de Académie française een woordenboek uit, Veil mag aan de meest geactualiseerde versie meewerken.
Bovenal gaat het om de eer die de nog steeds immens populaire Franse politica krijgt toebedeeld. Ze leidde dan ook een bewogen en betekenisvol leven.

Simone Veil werd in 1922 in Nice geboren als Simone Jacob. De Joodse familie kwam tijdens de Duitse bezetting in grote moeilijkheden. Haar vader en broer werden naar Litauen gedeporteerd en nooit meer teruggezien. In 1944 werden ook haar moeder, Simone en een zus opgepakt en naar Auswitch gebracht. Simone’s dwangarbeid bestond in het lossen van vrachtwagens met zware stenen en het graven van grachten. Haar moeder bezweek er aan tyfus, Simone en haar zus overleefden.
Het onuitwisbare kampnummer 78651 liet ze trouwens op het zwaard graveren dat de leden van de Académie ontvangen. Na de bevrijding studeerde Simone Jacob rechten, aan de faculteit ontmoet ze haar latere man Antoine Veil. Daarna ging ze de magistratuur in.

In 1974 stapt Veil over naar de politiek. Ze wordt minister voor gezondheidszaken in de regering van Jaques Chirac. Haast meteen laat ze een wet stemmen, ondanks enorme tegenkanting en zware emotionele verwijten, die abortus uit het strafrecht haalt.
Na de periode in de nationale politiek werd Veil Europarlementslid en van 1979 tot 1982 was ze voorzitter van de instelling.
Momenteel steunt ze Nicolas Sarkozy als president, ook al legt ze in de immigranten kwestie eerder de nadruk op integratie dan op nationale identiteit.

Académie française – Les immortels

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten