maandag 17 oktober 2011 – (mdg) – Het eerste boek op en voor mobiele telefoon geschreven van het Verenigd Koninkrijk is een jeugdboek. Auteur Terry Deary zegt onomwonden dat het gedrukte boek daarmee zijn eind tegemoet gaat.
[ad#ad1]
Terry Deary, auteur van het eerste Brits jeugdboek op en voor mobiele telefoon geschreven, moet wel heel overtuigd zijn van zijn gelijk. Hij stopte alvast met het schrijven van ‘Horrible Histories’, een reeks van ongeveer vijftig titels waarvan er 25 miljoen in veertig landen werden verkocht.
Na vijfendertig jaar publiceren meent hij als ’traditioneel schrijver’ aan pensioen toe te zijn. Maar in een gesprek op het BBC radioprogramma ‘Woman’s Hour’ zegt hij, ,,ik heb nog veel verhalen te vertellen en ik pas me aan het medium van de tijd aan. Dat is onder meer de mobiele telefoon. Precies zoals in de Victoriaanse tijd de paardenkar het als vervoermiddel moest afleggen tegen de automobiel, raakt nu het gedrukte boek uit de tijd. Ik heb een hekel aan mensen die beweren dat ze de print versie niet kunnen missen vanwege de geur van drukinkt, niemand klampte zich aan het paard vast omwille van de geur die het verspreidde.”
In Japan wordt het genre al jaren bedreven. De ‘Keitai-roman’ beslaat gemiddeld tussen de tweehonderd en vijfhonderd pagina’s waarbij een pagina zo een vijfhonderd Japanse lettertekens kan tellen.
Vaak gaat het om auteurs die verder anoniem wensen te blijven, gezien de persoonlijke en soms provocerende aard van hun geschriften. Heel wat ‘high school meisjes’ schrijven romantische liefdesverhalen maar ook fantastische vertellingen, horror en science fiction worden stevig gedownload. Magic Library Plus vormt hiervoor een portal met recensies en instructies om zelf een verhaal te schrijven. Of zoals een woordvoerder ervan stelt, dat deze jonge mensen zelf nog nooit een boek lazen, belet hen niet om er veel te schrijven. Want schrijven voor mobiele telefoon gaat razendsnel, er zijn schrijfstertjes die vijf romans per jaar halen.
De zestiger Deary kan er nog wat van leren, zijn verhalen tellen zowat 1600 woorden en dagelijks produceert hij een paragraaf van honderdtal woorden.
Een pleisterplaats voor woorden
In het radioprogramma ‘Woman’s Hour’ werd Deary geconfronteerd met de al even flamboyante als controversiële neurowetenschapster Susan Greenfield (foto). Zij is onder meer bekend van haar uitspraak dat de nieuwe technologie onze hersenen in een heel andere modus brengt en voor de ontwikkeling van kinderen ronduit nefaste gevolgen kan hebben. De ‘mind change’ vindt ze een issue, precies zoals de ‘climate change’. Dat informatie tot ons komt via een scherm zou de aandachtsspanne verkorten, gebruikers zouden een voorkeur voor het proces ontwikkelen eerder dan voor de inhoud. Wat kinderen en jeugd betreft, het laatste wat ze nodig hebben is meer beeldschermen, klein of groot.
Overigens, als het fenomeen van ‘phone books’ België aan doet, zal het evenmin aan de aandacht ontsnappen. Het Oivo, Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties, weet uit onderzoek dat 91 procent van alle tieners een gsm bezit.
De critici verwijten Greenfield dat ze absoluut geen bewijzen heeft en haar beweringen nergens wetenschappelijk zijn onderzocht en onderbouwd.
In verband met het boeken lezen via scherm bestaat er evenwel een Noors onderzoek. Twee groepen van vijftienjarigen kregen vragen te beantwoorden over een gelezen boek, de ene groep las het via een scherm, de andere als een gedrukt boek. De laatsten slaagden er aanzienlijk beter in om de inhoudelijke vragen over het verhaal te beantwoorden en scoorden dus hoger wat begrijpend lezen betreft.
Of dat voldoende is om Greenfield gelijk te geven is maar de vraag. Wel gaf de wetenschapster nog een heel mooi argument mee voor gedrukte boeken. Schermen worden voortdurend geüpdatet, niemand kan nog wat aan de inhoud van gedrukte boeken veranderen. ‘A book is a resting place for words, at least words stand still’.
Daar staat de spijtige vaststelling tegenover dat in het Verenigd Koninkrijk een op drie kinderen geen enkel boek op de plank heeft staan. En het ziet er niet naar uit dat er verbetering op komst is, het ‘Institute for Fiscal Studies’ becijferde dat tegen 2015 drie miljoen Britse kinderen in armoede zullen leven. Een eigen boek wordt meer dan ooit een ongekende luxe.
Susan Greenfield: ‘Mind change is ‘an issue that’s as important and unprecedented as climate change’ – video