Oud kan ook wijs zijn

Door | maart 18, 2011

vrijdag 18 maart 2011 – (Marleen De Geest) – Dat hogere leeftijd een bron van wijsheid kan zijn, is geen populaire gedachte meer. Matriarchen onder de olifanten zijn nochtans hun gewicht in goud waard omdat ze hun ervaring inzetten om de groep met jonge olifantjes te beschermen.

[ad#ad1]

Als over de Afrikaanse vlakten het gebrul van een mannetjesleeuw klinkt, organiseren olifanten die onder leiding staan van een matriarch zich veel sneller om de kleintjes te beschermen dan in andere groepen het geval is.
Oude wijfjesolifanten stralen niet alleen wijsheid uit, ze zijn gewoon wijs. Britse wetenschappers hebben de dieren in hun natuurlijke omgeving getest.

Onderzoekers van de universiteit van Sussex maakten geluidsopnames van het gebrul van vrouwtjesleeuwen en mannetjesleeuwen. Voor mensen vallen die twee nauwelijks te onderscheiden, zeggen de onderzoekers maar oude wijfjesolifanten horen het subtiel verschil meteen. En dat is belangrijk want leeuwinnen bedreigen nooit olifanten tenzij ze zelf in kudde zijn terwijl leeuwen ook alleen een olifantenjong durven aanvallen.

In een Nationaal Park in Kenya kregen 39 groepen van vrouwelijke olifanten de geluidsopnamen te horen. Als een matriarch de leiding had over de kudde luisterde ze aandachtig en wanneer ze een mannelijke leeuw hoorde, organiseerden de dieren zich snel tot een beschermende colonne die de kleintjes omsloot waarna ze dreigend op de luidsprekers toeliepen.

Jongere wijfjesolifanten reageren veel nonchalanter en dat heeft blijkbaar met hun gebrek aan ervaring te maken, zeggen de onderzoekers. Ze weten nog niet goed in welke hoek het gevaar schuilt.
De vaststelling spoort met wat een onderzoeker van de universiteit van Cambridge met Aziatische olifanten meemaakte. Ook daar bleek dat oudere wijfjesolifanten meer ervaring hebben met druk vanuit de omgeving. Zij weten sneller dan jongere wanneer andere olifanten indringers zijn of vrienden.
De oudere dieren spelen dan ook een rol in het beschermen en overleven van de soort en moeten daarom speciaal in de watten worden gelegd, menen de onderzoekers.

Bekijk de beelden op de site van BBC News

Bron: BBC news

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten