vrijdag 1 april 2011 – (Marleen De Geest) – We hopen natuurlijk allemaal dat de helderheid van deze lente tot de paasvakantie doorzet. Dat scheelt een stuk als u samen met de kinderen vakantie houdt. Toch kijken zij vooral uit naar uw onverdeelde aandacht.
[ad#ad1]
Volgens een OESO rapport besteden Belgische ouders gemiddeld nog geen volledig een uur per dag aan hun kinderen en dat is minder dan in heel wat andere industrielanden.
De paasvakantie biedt hopelijk de gelegenheid om wat guller met de gezinstijd om te gaan. De uren die u samen doorbrengt vormen immers de allerkostbaarste tijd. Scherper dan de leukste foto’s zullen de beste momenten in de herinnering van uw kinderen achterblijven maar nu komt het er vooral op aan dat u samen geniet.
Als u zo gelukkig bent om samen met uw kinderen vrij te hebben tijdens de paasvakantie begint de organisatie nu al. Want tijd voor het gezin uittrekken mag dan wel theoretisch een prioriteit vormen, praktisch valt het soms zwaar tegen. Altijd lijkt er iets meer dringend op te duiken en urgente verplichtingen drukken de gezinstijd soms in een heel klein hoekje.
Kwaliteitstijd
Blijf dus vooral focussen op het belang van de tijd die u samen doorbrengt. Maak ook de kinderen ervan bewust dat u het zelf heel belangrijk vindt om samen met hen dingen te doen en te beleven en de drukte en oppervlakkigheid van de afgelopen maanden te compenseren.
Kleintjes zullen nu al staan springen van enthousiasme. Bij grotere kinderen is het niet ondenkbaar dat u bij hen tijd moet reserveren en resoluut afbakenen. Ook zij krijgen instant via telefoon, mail of sms andere, misschien meer opwindende, voorstellen. Hoe leuk het nog kan zijn om met hun familie op te trekken, kunnen pubers pas weten als ze er de kans voor krijgen.
Voor de paasvakantie hoeft u geen grootse dingen te plannen, wel moet u zich zo organiseren dat de dingen die in elk geval moeten gebeuren de tijd met de kinderen niet belasten. Want u mag kinderen niet misleiden door hen tijdens de gezamenlijke tijd op te eisen om boodschappen te doen of te tuinieren. Samen klussen kan best leuk uitpakken maar u mag het niet voorstellen als kwaliteitstijd.
Kinderen van alle leeftijden zijn vooral uit op uw onverdeelde aandacht. Bovendien mag u nooit de kwaliteit en de betekenis onderschatten die u uit kleine momenten samen kunt halen. U hoeft daarom niets te voorzien dat een grote verplaatsing of grote moeite vraagt. Even goed kunt u gezellig rond uw eigen tuintafel een gezelschapsspel spelen of binnen samen een film bekijken. Als het maar gezellig is en iedereen open staat voor iedereen.
[ad#ad3]