donderdag 20 oktober 2011 – (Marleen De Geest) – Dat we relatief goed gezind wakker worden en ons humeur een beetje minnetjes wordt naarmate de werkdag vordert, zijn twee Amerikaanse sociologen te weten gekomen door analyse van Twitter berichten van een uitgebreide populatie.
[ad#ad1]
Mensen ondergaan stemmingswisselingen in de loop van de dag, dat is een bekend gegeven. Tot nog toe was het echter niet haalbaar geweest om het verschijnsel op grote schaal te onderzoeken. De nieuwe technologie en meer bepaald de social media maken het nu wel mogelijk om een grote en cultureel diverse populatie op lange termijn te observeren.
Twee sociologen van De Amerikaanse Cornell University volgden twee jaar lang Twitter berichten van 2.4 miljoen mensen over 84 landen verspreid. Daarbij schakelden ze software in om de gebruikte taal te analyseren. De studie verscheen in Science magazine.
Globaal noteerden de onderzoekers dagelijks twee pieken van positieve berichten, de eerste relatief vroeg in de ochtend en een tweede laat in de avond, zo tegen middernacht aan. De stemming slaat langzaam om naarmate de werkdag mensen opslorpt. Bovendien werden op zaterdag en zondag aanzienlijk vrolijkere berichten rond gestuurd. De opgewekte ochtendpiek valt dan wel twee uur later wat er op wijst dat mensen gemiddeld twee uur later actief worden. In de Verenigde Arabische Emiraten, waar het weekend op vrijdag en zaterdag valt, klinken de tweets precies op die dagen positiever.
Dat doet de onderzoekers besluiten dat werk wel degelijk de stemming beïnvloedt. Ook zou een gezonde nachtrust ervoor zorgen dat we ’s ochtends toch vrij optimistisch tegen de dag aankijken.
Verder konden de sociologen geen rechtstreeks verband ontdekken tussen de absolute hoeveelheid daglicht en de stemming van de berichten. Wel merkten ze een correlatie op tussen een gradueel verminderend daglicht en het gemoed, zoals wanneer de dagen in de aanloop naar de winterperiode korter worden. Inkrimpende dagen maken mensen niet vrolijker, zo valt van Twitter af te lezen.
[ad#ad3]