‘Meisjes die met Lego spelen’

Door | december 23, 2010

donderdag 23 december 2010 – (Marleen De Geest) – ‘Meisjes die met Lego spelen’ is een boek van An De Jonghe dat de professionele situatie van vrouwen in cijfers en vaststellingen vat. Naast de feitelijkheden is er natuurlijk de verzuchting, ‘waarom lijken de dingen zo vast te zitten’, ‘waarom ‘vinden we nog steeds te weinig vrouwen in topfuncties en in ‘mannenberoepen’ terug’?

[ad#ad1]

Hoewel, veel tijd om te mijmeren is er niet bij het lezen van het boek ‘Meisjes die met Lego spelen’ dat door An De Jonghe werd samengesteld. Het stapelt massaal feiten op en heeft de grote verdienste om verspreid materiaal te bundelen. Het is dan ook jammer dat de wellicht dynamisch bedoelde lay out voor een behoorlijk rommelig geheel zorgt wat van assimileren en reflecteren een bijkomende inspanning maakt.

Wat zijn de oorzaken van de achterstand van vrouwen in beroepssituaties die (voorlopig) nog bestaat? De Jonghe zoekt en vindt ze in opvoeding, studie- en beroepskeuze en al te bescheiden functioneren. Wat is de situatie die vrouwen op de arbeidsmarkt wacht, de loopbaankansen en de verloningspolitiek en dit zowel in overheidsorganisaties als privésector en in minder vrouwvriendelijke sectoren? Wat zijn de valkuilen van deeltijds werk? Welke stereotypen ondermijnen de kansen van vrouwen, bv. als het erop aankomt hen een groter aandeel te geven in media-optredens zou het vruchteloos zoeken zijn naar voldoende interessante vrouwen.
En wat kunnen vrouwen zelf doen om zich te manifesteren?

Netwerken, zo luidt alvast het antwoord van An De Jonghe. In haar boek vindt u een lijst terug van netwerkinitiatieven die speciaal voor vrouwen zijn bedacht.
Zelf is ze voorzitster van de Vlaamse Business Club en zou ze in dat zakelijk netwerk voor mannen en vrouwen graag naar dertig procent vrouwelijke leden gaan.
Omdat het boek voor het hele Nederlands taalgebied geldt, somt De Jonghe ook alle Nederlandse netwerkinitiatieven voor vrouwen op. Opvallend is dat het er heel wat meer zijn dan bij ons, hoewel de participatie van de vrouwen aan de arbeidsmarkt er een stuk lager ligt en voor het overgrote deel parttime is. Ook het aantal prijzen voor vrouwen is veel ruimer dan bij ons zodat de zichtbaarheid van de vrouwen er beter is verzekerd.

Uit de online enquête bij achthonderd vrouwen die De Jonghe ondernam blijkt dat zestig procent voor quota is om vrouwelijke vertegenwoordiging in raden van bestuur en politiek te garanderen.
Op de vraag welke moeilijkheden vrouwen ondervonden bij de uitbouw van de eigen loopbaan komt de combinatie met het gezin nog steeds op de eerste plaats, gevolgd door het ontbreken van steun van het management. De meeste vrouwen vinden ook dat ze harder moeten knokken dan mannen om hetzelfde te bereiken.

Het boek ‘Meisjes die met Lego spelen’ verscheen bij uitgever Sillas. NSBN 9789081111331.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten