donderdag 25 november 2010 – (Marleen De Geest) – Hoe meer je meemaakt, hoe beter je het leven begrijpt, oppert Cindy. Ik kan het ongelooflijk vinden waarover leeftijdsgenoten zich druk maken. Cindy groeide op in een gezin met een inkomen beneden de armoedegrens. Dat is voor bijna zeventien procent van de kinderen in België het geval.
[ad#ad1]
De Kinderrechten coalitie is een vereniging van 29 ngo’s die zich voor het thema inzetten. In het Kinderrechten Forum werd het probleem van kinderen die in armoede opgroeien en vooral hoe ze dat beleven door experten bekeken.
Bijna zeventien procent van de kinderen in België groeit op in een gezin dat een inkomen heeft beneden de armoedegrens. Kinderen in eenoudergezinnen hebben een grotere kans op armoede: 27,6 procent daarvan situeert zich wat inkomen betreft beneden de armoedegrens.
Ook kinderen in migrantengezinnen lopen een verhoogd risico, in België is dat zestig procent tegenover veertig procent als Europees gemiddelde.
De realiteit van armoede is moeten kiezen waaraan je een beperkt budget besteedt, pijnlijke keuzes bijgevolg. Bijvoorbeeld tussen noodzakelijke medicijnen en gezonde voeding. Extraatjes voor ontspanning zitten er niet in en zelfs een degelijke scholing is vaak niet haalbaar. De psychologische uitkomst voor kinderen is dan ook schaamte en een minderwaardigheidsgevoel, gezondheidsproblemen zijn dan weer een gevolg van minderwaardige voeding.
De Kinderrechten coalitie vindt het ongehoord dat een rijk land als België in vergelijking met andere OESO landen zo een gering budget voor sociale uitgaven over heeft en dat de kinderarmoede nog steeds toeneemt.
Een begin van oplossing zou er kunnen in bestaan dat rechten als school- en studietoelagen automatisch worden toegekend. Het lot van kinderen in arme gezinnen wordt al te snel door de situatie bepaald, zo worden ze des te sneller uit huis geplaatst terwijl de armoede geen reden mag zijn en de overheid het gezin financieel moet ondersteunen. Ook vloeien de kinderen soms automatisch af naar het buitengewoon onderwijs.
De gezondheidszorg voor minderjarigen zou gratis moeten zijn, aldus de Kinderrechten coalitie. Ook zou jeugdwerking voor maatschappelijk kwetsbare kinderen structureel moeten worden ondersteund en zouden ze meer ruimte en gelegenheid voor kosteloze ontspanning in de buurt van hun woonplaats moeten aantreffen.
In het algemeen zouden scholen en hulpverleners meer kennis over de armoedesituatie en beleving ervan door kinderen moeten verwerven zodat de gevoeligheid voor de problematiek toeneemt.
[ad#ad3]