donderdag 19 augustus 2010 – (Marleen De Geest) – De baby na het zwangerschapsverlof in andere handen leggen is voor de meeste moeders niet makkelijk. Om de pil te vergulden dit: onderzoekers van Columbia University in de Verenigde Staten kwamen tot de bevinding dat het kindje geen schade lijdt door de beslissing van mama om weer te gaan werken.
[ad#ad1]
Zoals voor vele beslissingen in het leven geldt, heeft ook de keuze van de werkende moeder voor- en nadelen. Onderzoekers van de Columbia University volgden de evolutie op van duizend kinderen in tien verschillende regio’s van de Verenigde Staten en dit tot ze zeven jaar oud waren. Ze werden gescreend op de uitgebreidheid van hun woordenschat, hun leesvaardigheid en hun denkniveau. Ook werd hun fysieke gezondheid bekeken en telden de meningen van leerkrachten en ouders over de kinderen mee voor de resultaten van het onderzoek.
Tevens werd nagegaan hoe de familiale relaties eruit zagen in de gezinnen waar de betrokken kinderen uitkwamen en welk inkomen er te besteden was. De kinderen van werkende mama’s bleken goed uit het onderzoek te komen en dat had onder meer te maken met het feit dat de moeders over een betere mentale gezondheid beschikten en gezondere familierelaties onderhielden dan thuismama’s. Bovendien hadden ze een groter inkomen zodat ze zich betere zorgen voor hun kinderen konden veroorloven, wat onder meer bleek uit de keuze voor een kwalitatief kinderdagverblijf.
Een duidelijk nadeel blijft wel dat werkende moeders minder tijd overhouden om individuele aandacht aan hun kind(eren) te schenken. Maar omdat de voordelen flink tegen dit nadeel opwegen valt de cognitieve en sociale eindbalans voor de kinderen neutraal uit. Ideaal voor pasgeboren baby’s is het als mama deeltijds en zelfs minder dan dertig uur werkt, melden de onderzoekers.
Bron: HR Signaal
[ad#ad3]