vrijdag 21 januari 2011 – (Marleen De Geest) – Dat vrouwen tussen 25 en veertig jaar per uur meer verdienen dan hun mannelijke collega’s is opzienbarend nieuws, geput uit de publicatie ‘De kwaliteit van het leven’ zoals opgemeten door de studiedienst van de Vlaamse regering.
[ad#ad1]
Het professionele plaatje is behoorlijk veranderd voor vrouwen, ze zijn hoger opgeleid, bekleden vaker leidinggevende functies, werken in relatief stabiele sectoren en lassen minder onderbrekingen in hun loopbaan in. Dat schrijft economist Walter Van Dongen in zijn bijdrage aan de publicatie ‘De kwaliteit van het leven’ van de Studiedienst van de Vlaamse regering (SVR).
Met de titel ‘Naar een meer democratische verdeling van beroepsarbeid en beroepsinkomen in Vlaanderen?’ alludeert Van Dongen alvast op de vaststelling dat vrouwen tussen 25 en veertig jaar per uur meer verdienen dan hun mannelijke collega’s en zo de gender pay gap dicht rijden.
Een bevinding die door het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) in twijfel wordt getrokken. Aan het eind van de rit benadrukt het VOK verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen. Precies omdat ze dikwijls deeltijds en in minder goed betalende sectoren werken. De berekeningswijze van het inkomen zoals die gebeurt binnen het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op basis van RSZ gegevens zou betrouwbaarder uitvallen dan die van de SVR, meent het VOK.
Ook Van Dongen stelt dat de evenredige verdeling van werk en inkomen tussen vrouwen en mannen work in progress is. Vooral in de oudere generatie vrouwen is er een grote kloof tussen het potentieel en het reëel aantal beroepsactieve jaren. Vrouwen verlaten eerder de arbeidsmarkt en hebben ook meer onderbrekingen gekend omwille van het evenwicht tussen gezin en arbeid, aldus
van Dongen.
[ad#ad3]