Echografie met een zwart blokje

Door | september 14, 2011

woensdag 14 september 2011 – (Marleen De Geest) – De echografie van een ongeboren kindje is een beetje haar doel voorbijgeschoten, foetusje bekijken en vooral het een geslacht toekennen, is een favoriete bezigheid van sommige ouders in verwachting. Het ‘Europees Comité voor Gelijke Kansen voor Vrouwen en Mannen’ wil dat voortaan de sekse het geheim van de dokter blijft.

[ad#ad1]

Een echografie tijdens de zwangerschap dient in de eerste plaats om belangrijke en zichtbare afwijkingen te ontwaren. De technologische vondst blijft voor ouders dan ook een belangrijke bron van geruststelling. Van dan af wordt het natuurlijk heel prettig om alvast een glimp op te vangen van het kindje in zijn waterwereld. En met enige spanning kijken de meeste ouders uit naar de echo van rond de twintig weken waarin het geslacht kan worden gezien, vergissingen buiten beschouwing gelaten. In bepaalde landen, zelfs binnen Europa, loopt dat nog wel eens uit de hand met een selectieve abortus voor gevolg, het geslacht is er voor sommige ouders van doorslaggevend belang.

De Europese Raad wil Europese landen onder meer op vlak van mensenrechten op elkaar afstemmen. Het Europees Comité voor Gelijke Kansen voor Vrouwen en Mannen bedacht een voorstel waardoor dokters niet langer het geslacht van de foetus zouden mogen bekend maken, een uniforme aanbeveling die dan wel voor alle Europese landen zou gelden.

Sensitief weten

De meeste landen verafschuwen de primitieve denkwijze over het geslacht en daarom zijn vrouwen en dokters heel erg tegen het nieuwe voorstel dat begin oktober in de plenaire vergadering van de Raad van Europa zal worden bediscussieerd. De mogelijke aanbeveling van de Raad van Europa zal in die landen dan ook meer dan waarschijnlijk niet worden gevolgd.
Bovendien kan het geslacht van het kindje pas worden bepaald rond twintig weken zwangerschap, een moment waarop abortus nog slechts mogelijk is wegens belangrijke medische redenen.

De reactie van de oprichtster van het Britse ‘Mumsnet’ is anders ook wel een beetje overtrokken. ‘Ouders moeten het geslacht van hun kindje kennen, dat is nodig om vooruit te plannen’ beweert Justine Roberts.
Bepalen, weten en controleren, het sluit perfect aan bij de tijdsgeest. Maar het geslacht van de baby blijft al eeuwen een simpele speling van het lot en dat is misschien wel het mooie ervan. Daarbij komt dat in tijden van zwangerschap er soms zoiets is als sensitief weten, ‘weten zonder het te weten’, en ook dat is prachtig. Spelen met een mogelijkheid hoort ook bij het ‘in verwachting zijn’.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten