De alledaagse revolutie… Arabieren Kijken, Hassnae Bouazza

Door | januari 24, 2013

donderdag 24 januari 2013 – (Chris Vermuyten) – Hassnae Bouazza is een Nederlandse met Marokkaanse roots. Ze studeerde literatuur in Utrecht, is journaliste en columniste. Een volkomen geïntegreerde, vrijgevochten vrouw, die haar eigen plaats veroverd heeft. Van haar verscheen “Arabieren Kijken, de Alledaagse Revolutie”. Daarmee wil ze, zoals op de achterflap vermeld wordt “de gewone mens tonen in de Arabische wereld.”

En dat is dringend nodig. Want wij krijgen steeds maar weer krijsende en schreeuwende Arabieren te zien, die ons allen weinig fraais toewensen. En dat levert een volkomen vertekend beeld op. Al van bij de aanvang van het boek stelt ze het probleem duidelijk: “Die beelden zijn net zo representatief voor de Arabische wereld als Barbie en Oh Oh Cherso dat zijn voor Nederland. Wie alleen dat soort programma’s ziet, zou denken dat het hier een paradijs van de wansmaak is, waar mensen al zuipend, kotsend en neukend de straten afstrompelen… Het beeld dat we van Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben is eendimensionaal en politiek gekleurd.”

Dat klopt, we zijn hoognodig toe aan nuances. Beelden van betogingen, waarbij men de eerste de beste voorbijganger een microfoon onder de neus duwt en om zijn mening vraagt, kunnen we misschien nog duiden wanneer het over onze eigen, bekende, maatschappij gaat (alhoewel!!). Gaat het echter over het Oosten, dan worden deze schreeuwerige clichés al te vaak voor waarheid genomen. Bouazza’s boek is een aanzet tot het herstellen van het evenwicht.

Om ons een correcter beeld te geven van die samenleving, duikt Bouazza de populaire cultuur in. Ze brengt een overzicht van films, Tv-series en muziek. in het tweede deel van het boek gaat ze in op concrete problemen, zoals o.a. racisme, de vrouw, en seksualiteit.

Dat is een veelbelovende opzet, maar er hapert wat aan de uitwerking ervan. Hassnae Bouazza overstelpt ons met weetjes over alle mogelijke Arabische soaps, popsterren en filmacteurs. Daar is niks mis mee voor lezers die bekend zijn met deze mensen, maar voor de Nederlandse en Vlaamse lezer, is het van het goede teveel. Deze onbekende figuren leiden af van de interessante standpunten die Bouazza aanbrengt. Op deze manier schiet ze haar doel voorbij. Het tweede deel van het boek, waar ze ingaat op concrete problemen, is duidelijker, maar heeft toch ook te lijden onder een overvloed van figuren die bij ons geen belletje doen rinkelen.

En dat is spijtig, want Bouazza snijdt wel degelijk enkele heikele punten aan: het gedwongen huwelijk bijvoorbeeld, een praktijk die nog altijd een grote plaats in de maatschappij inneemt, en waar maar weinigen tegen inkomen. Bouazza’s vader steunt zijn dochter volledig in een vrije keuze, maar wat dat in de rest van de gemeenschap te weeg bracht, komt niet voldoende uit de verf. Het boek is dus geen eenduidige lofzang op de Arabische cultuur. Bekrompenheid en angst voor vernieuwing komen ook aan bod.

Arabieren Kijken probeert een inkijk te geven in de Arabische samenleving, maar slaagt daar niet volledig in. Een gemiste kans, we zouden allemaal gebaat zijn met een meer genuanceerd beeld van de doorsnee Arabier.

Arabieren Kijken, De alledaagse revolutie

Hassnae Bouazza

Uitgeverij Ambo

229 pg

prijs 18,95 €

 

 

Een reactie achterlaten