(Chris Vermuyten) – De Amerikaanse Nicole Krauss heeft een moderne parabel over liefde en toewijding geschreven. Op amper 32 korte pagina’s, goed voor een half uurtje lezen, vertelt ze een verhaal over liefde die niet altijd blind is, maar die toch weigert te zien.
Een beroemde tuinarchitect en zijn assistent, in een land met een militaire dictatuur: daar gaat het over. Het vertelt over wat is en wat schijnt te zijn, over toewijding en onverschilligheid, over de liefelijkheid van de natuur en de wreedheid van de natuur. “De natuur is een wreed complot zei hij altijd tegen me wanneer we met ons tweeën waren, wat dikwijls voorkwam. Ze is agressief en verbazend dodelijk. De zwakken worden gedood, eerst gemarteld en daarna om het leven gebracht, en de sterken worden gevoed door bederf en verrotting.” (pg 8)
Dat is dan ook letterlijk wat er gebeurt op een nacht in een park: een put wordt gegraven, diep, deels met beton gevuld. De dag erna is er een liefelijke vijver en nog wat later is die gevuld met eendenkroos en watervogels. Niemand weet wat er onder de oppervlakte ligt.
“De natuur is geen krans madeliefjes, zei hij altijd, geen gezellig ruikertje. De natuur zegt geen dankjewel.” (pg 16) Het is een mooie metafoor voor de relatie tussen de architect en zijn assistent/manusje van alles/vriend/minnaar… De architect zegt ook nooit dankjewel, en toch blijft de assistent beschikbaar. Een verhaal dat misschien niet af is, maar waar iedere lezer zijn eigen waarheid kan invullen.
En dat is tenslotte het kenmerk van goede literatuur. Voer voor overpeinzingen bij een half uurtje naast de haard. Een aanrader.
Clair-obscur (An arrangement of Light)
Nicole Krauss
Vertaling: Rob van der Veer
32 pg – Uitgeverij Anthos – 10 €