China en zijn vrouwen

Door | september 2, 2010

donderdag 2 september 2010 – (Marleen De Geest) – In China is de seksratio verwrongen ten nadele van meisjes maar eens op de werkvloer blijken vrouwen niet spectaculair meer achterstand te hebben dan in westerse landen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Quick Takes, een organisatie die werknemersbelangen verdedigt.

[ad#ad1]

De verwrongen seksratio in China heeft alles te maken met de een kind per gezin politiek en de verschrikkelijke praktijken waarbij meisjesbaby’s wel vaker worden geëlimineerd. Vrouwen maken 48.5 procent uit van de totale populatie van de 1.330 141 295 Chinezen. De seksratio bedraagt 106 mannen voor elke honderd vrouwen. In Azië doet enkel India slechter met 108 mannen voor honderd vrouwen.

De evolutie verloopt niet gunstig want uitgerekend in de jongste leeftijdscategorie van nul tot veertien jaar is de vertekening het grootst met 46 procent meisjes en 54 procent jongens, bij de 65 plussers zijn de vrouwen in de meerderheid omdat ze de mannen overleefden.

In de provincies Henan, Guangdong en Anhui in Centraal China is de situatie helemaal scheef getrokken, voor elke honderd vrouwen zijn er 130 mannen. Slechts enkele provincies waaronder Binnen-Mongolië, en Tibet dat door China wordt bezet, kennen een normale seksratio.

In China maken meisjes 48 procent uit van de afgestudeerden van het hoger onderwijs en 35 procent van alles post gegradueerden.

Een derde minder verdienen

Op de werkvloer is 54.6 procent mannelijk en 45.4 procent vrouwelijk. De managementposities worden voor 73 procent door mannen ingenomen en voor 27 procent door vrouwen. In 2007 had 91 procent van de ondernemingen vrouwen in seniormanagement functies en maakten vrouwen 7.2 procent van de bestuursraden uit.
De loonkloof bedraagt 68 procent wat betekent dat vrouwen gemiddeld 32 procent minder verdienen voor hetzelfde werk dan hun mannelijke collega’s.

Een vijfde van alle Chinese parlementairen die in het niet verkozen Nationaal Volkscongres zetelen, zijn vrouwen. De Chinese overheid heeft 21 vrouwen in leidinggevende posities waarvan zeven in de leiding van de communistische partij en de andere als lid van de regering.

In de rangschikking van Global Gender Gap komt China op de zestigste plaats op een totaal van 134 landen.
In Hong Kong vormen vrouwen dan weer meer dan de helft van de populatie of 54.4 procent. De verhoudingen op de werkvloer zijn vergelijkbaar met de Chinese. Vrouwen maken 45.5 procent uit van alle werkkrachten en slechts 26.8 ervan zit in een leidinggevende functie, 8.3 procent van de bestuursraden is vrouwelijk.

Catalyst – Women in the Labor Force in China

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten