woensdag 10 november 2010 – (Marleen De Geest) – Het effect van een economische crisis reikt een stuk verder dan de bankrekening. Mensen gaan er een beetje anders door denken. Onderzoek wees uit dat werknemers in de neerwaartse spiraal hoog oplopen met de masculiene managementstijl. Zoals het er vandaag voor staat wordt alweer uitgekeken naar een combinatie van mannelijke en vrouwelijke leiderschapskwaliteiten.
[ad#ad1]
Als mensen de draad een beetje kwijt zijn, bijvoorbeeld vanwege een financieel economische crisis, voelen ze er zich goed bij wanneer iemand gedecideerd het voortouw neemt en risico’s niet schuwt. Een masculien leiderstype dus dat men nog steeds met een man associeert.
De keerzijde is dat feminiene eigenschappen als empathie, betrokkenheid en luistervaardigheid weinig worden gewaardeerd wanneer de economie sputtert.
Onderzoek bij 15.000 hoogopgeleiden door het Nederlands vacatureblad Intermediair in samenwerking met de universiteiten van Groningen en Tilburg bracht deze trend aan het licht.
Naarmate de crisis terugwijkt, komt er snel ruimte voor een benadering waarin mensen weer belangrijker worden.
Blijkt overigens dat werknemers helemaal niet zo tevreden gestemd zijn over de masculiene leiders.
Wanneer ze hun managers moeten onderbrengen in een categorie en haar/hem punten geven, scoren de uitgesproken mannelijke leiders pover met amper 6,5 op tien. Feminiene leiders krijgen een forse zeven. Leiders die beide leiderschapsstijlen weten te verenigen, androgyn management voeren dus, halen met een acht het hoogste cijfer.
Evolutionair psycholoog Bram Buunk van de rijksuniversiteit van Groningen stelt dat de mens in moeilijke tijden blijkbaar nog steeds een soort oerverlangen voelt naar een krachtige leider die voor hem de problemen oplost.
[ad#ad3]