maandag 11 april 2011 – (Marleen De Geest) – ‘Money makes the world go around’, zo gaat het in het liedje… en in de realiteit. En toch gaat het fout als het de enige drive is. Waarom blijven winnen en winstbejag dan het bedrijfsleven overheersen? Als het nu eens een kwestie was van eenzijdige benadering, van dominante mannelijke energie die door de organisaties raast, betoogt Michèle Mees in haar boek ‘De gebalanceerde leider. Sleutels tot meer evenwicht tussen masculiene en feminiene energie’.
[ad#ad1]
Zeggen dat de wereld er niet zo goed voor staat is een understatement. Beweren dat het met meer vrouwen in het overheidsbeleid en bedrijfsmanagement beter zou gaan, is een loze kreet. De financieel economische crisis was bijvoorbeeld voor sommigen aanleiding om te stellen dat het met vrouwen aan het roer nooit zo ver zou zijn gekomen. Maar teveel vrouwen kopiëren mannelijk gedrag of worden zelf door een dosis testosteron voortgejaagd en bewijzen aldus dat er met hen niets nieuws onder de zon verschijnt.
Michèle Mees, auteur van het boek ‘De gebalanceerde leider’ pleit daarom voor een meer psychologische oplossing. In bedrijven overheerst de mannelijke energie. Dat komt omdat vrouwelijke energie letterlijk niet wordt toegelaten.
De eeuwenoude Yin en Yang principes waaruit alles wat bestaat is opgebouwd, staan voor respectievelijk vrouwelijkheid en mannelijkheid. Ontvankelijkheid versus doelgerichtheid, intuïtie versus weten, verbondenheid tegenover competitie etc. Het is duidelijk dat we van alles wat nodig hebben om de dingen optimaal te organiseren. En het is ook allemaal overvloedig voorhanden want ieder individu draagt beide energieën in zich, zij het in verschillende mate gedoseerd. Bovendien is het vrouw of man zijn niet echt voorspellend voor de verdeling van de feminiene en masculiene waarden in de persoonlijkheid.
Precies daarom is het in de eerste plaats niet aan de orde om voor meer vrouwen in leidinggevende posities te pleiten. Wel voor meer ruimte voor feminiene energie, die zal als tegenhanger voor de nu dominante masculiene energie voor meer evenwicht in de bedrijfswereld zorgen.
Astrid De Lathauer, HR manager bij Belgacom, zei het zo bij de presentatie van het boek: ,,Ik ben twee verschillende mensen, thuis ben ik vrouwelijk en op het werk moet ik al mijn mannelijke energie aanwenden.”
Bewust of onbewust lijden mensen eronder dat ze een deel van zichzelf moeten wegmoffelen op het werk. De werkplek voelt niet goed aan omdat mensen zich niet authentiek kunnen gedragen. En de werkomgeving lijdt op haar beurt onder de eenzijdige mannelijke aanpak. Mensen werken niet in verbondenheid met zichzelf, met elkaar of met de globale opdracht. Vaak gaan ze tegen elkaar in, tegen hun eigen psychische en fysieke behoeften en is de output van hun werk niet in overeenstemming met hun eigen waarden.
Of zoals de Nederlandse filosoof en ethicus Joep Dohmen afgelopen zaterdag op het Feest van de Filosofie betoogde: ‘Je vormt zelf het uitgangspunt van je moraal. Erkenning van anderen is fundamenteel, maar zelfreflectie en je gevoel voor verantwoordelijkheid voor de ander is bij voorkeur de basis voor jouw gedrag.’
Het belang van emoties
Zo is het duidelijk dat het eerder feminiene lange termijn denken, een gevoel voor wat fair is en het relationeel denken een positieve rol zouden kunnen spelen in het nastreven van duurzaamheid in het economisch proces.
Het erkennen van het belang van emoties, het zoeken naar consensus en het reflectief aspect van vrouwelijke energie draagt bij aan een respectvolle samenwerking in organisaties.
Mees geeft een aantal manieren aan om de traditionele zienswijzen en verwachtingen ten aanzien van medewerkers te objectiveren en van hun, dikwijls onbewust, mannelijk uitgangspunt te ontdoen. Heel wat organisaties menen immers oprecht open te staan voor vrouwelijke waarden maar de bedrijfscultuur, de selectie- en rekruteringsprocedures, de werktijd en het carrièreverloop zijn nog dikwijls toegesneden op mannelijke vaardigheden en attitudes.
Als de organisatie in die zin is doorgelicht is het tijd voor concrete stappen om meer balans tussen feminiene en masculiene energie te realiseren. Mees geeft zes stappen aan, beginnend bij het opstellen van een gedeelde visie en eindigend met het omgaan met weerstand. Het boek is tenslotte verrijkt met tal van visies en ideeën van mensen uit het bedrijfsleven.
‘De gebalanceerde leider. Sleutels tot meer evenwicht tussen masculiene en feminiene energie’ van Michèle Mees kwam tot stand in samenwerking met Femco en het Centre for Balanced Leadership en met inspiratie van Danielle Moens. Het boek werd uitgegeven door Yin Books.
Cabaret – Money (Liza Minnelli, Joel Grey)
[ad#ad3]