vrijdag 16 december 2011 – (Marleen De Geest) – Mannen met een breed gezicht hebben vaak een hoger testosterongehalte dan mannen met smallere gelaatstrekken. Die testosteron zorgt ervoor dat ze zakelijk succes boeken, beweert de Amerikaanse psychologe Elaine Wong. Dat ziet er op het eerste gezicht niet zo goed uit voor vrouwen, al zou het kunnen dat in een veranderend bedrijfsklimaat de testosteron eerder als een nadeel uitvalt.
[ad#ad1]
Het doet heel erg denken aan de frenologie van de negentiende eeuwse Duitse arts Franz Joseph Gall. Hij beweerde dat hij uit de vorm van de schedel de persoonlijkheidskenmerken van een persoon kon afleiden. De frenologie wordt al lang niet meer ernstig genomen, de invloed van geslachtshormonen des te meer.
Die bepalen voor een deel het uiterlijk aspect van een mens evenals zijn psyche en gedrag. En de invloed van geslachtshormonen begint al van voor de geboorte. Hun aanwezigheid in de prenatale omgeving zorgt ervoor dat bepaalde genen aan of uit worden gezet, zodat het lichaam meer mannelijke of vrouwelijke kenmerken krijgt.
Zo zet testosteron genen aan het werk die de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en meer mannelijk maken. Daarnaast heeft het hormoon via andere genen een uitwerking op de ontwikkeling van spieren, maar ook op botten zoals kaak en jukbeenderen. En daarmee zijn we terug bij de Amerikaanse psychologe Elaine Wong en de studieresultaten die ze in Psychological Science publiceerde.
Samen met wetenschappers van de universiteit van Wisconsin-Milwoukee en van de London Business School heeft ze minutieus foto’s bekeken van 55 bestuurders van Amerikaanse grote bedrijven als General Electric, Hewlett Packard en Nike. Via de computer maakten de onderzoekers opmetingen van de verhoudingen van hun gelaat.
Als ze de bedrijfsresultaten naast de metingen legden, kwamen ze tot de bevinding dat er een verband bestaat tussen brede gezichten en stevig financieel rendement. De verklaring hiervoor bestaat er dan in dat mannen met een breder gelaat meestal een iets hogere testosteronspiegel hebben dan mannen met een slanker gelaat.
De hogere testosteronwaarden zorgen er voor dat mannen zich dominanter gedragen en efficiënter zijn en daardoor betere resultaten behalen.
Deze samenhang zou duidelijker zijn bij mannen dan bij vrouwen. Want er zijn natuurlijk ook vrouwen die een hoger testosteronpeil hebben dan andere.
Korte ringvinger, meer empathie
Critici van het onderzoek merken op dat de vorm van het gezicht ook met de leeftijd van de persoon en met zijn eet- en levensstijl samenhangt. Of, zoals wel eens wordt beweerd, je wordt met een gezicht geboren maar tegen je veertigste heb je het gelaat dat je ‘verdient’.
Het zou daarom meer betrouwbaar zijn om het testosteronpeil af te leiden uit de lengte van de ringvinger, die is doorheen het volwassen leven constant.
De ontdekking van de samenhang tussen testosteronspiegel en de lengte van de ringvinger is vrij recent gebeurd door John Manning, hoogleraar psychologie aan de University of Central Lancashire. Hij kwam tot de vaststelling dat het verschil in lengte tussen de ringvinger en de wijsvinger sterk samenhangt met de hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon waaraan iemand als foetus is blootgesteld. Hoe meer testosteron in het vruchtwater ten koste van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, hoe langer de ringvinger is in vergelijking met de wijsvinger.
Waar het tenslotte echt op aan komt is hoe mensen functioneren op de werkvloer. In het huidige bedrijfsklimaat lijkt het een troef te zijn als mensen hun mannetje kunnen staan. Meer en meer echter duiken begrippen op als empathie en communicatievaardigheden om klanten aan een bedrijf te binden, teamwerking en gebalanceerd leiderschap voor de productiviteit in de organisatie. Testosteron heeft het rijk niet meer voor zich alleen.
[ad#ad3]