Koude voeten en warm hart

Door | december 17, 2010

vrijdag 17 december 2010 – (Marleen De Geest) – De winter kwam vroeg en de lente is nog ver. Omdat blijkt dat een warm hart best bij een milde temperatuur gedijt, dient u behalve uw relatie ook de thermometer in het oog te houden.

[ad#ad1]

Somber, nat, kil en ook nog glibberig is de buitenomgeving, het zou niet zo verwonderlijk zijn mocht u, door de duur van de koudegolf, aan energie en goed humeur inboeten.

Een beetje zoals de reiziger Ka in de roman ‘Sneeuw’ van nobelprijswinnaar 2006 voor literatuur Orhan Pamuk. ‘Sneeuw had bij Ka altijd een gevoel van zuiverheid teweeggebracht dat het vuil, de modder en duisternis van de stad toedekte en deed vergeten, maar de eerste dag die hij in Kars doorbracht verloor hij dit gevoel van onschuld ten aanzien van sneeuw. Sneeuw was hier iets afmattends, afstotends, ontmoedigends. Het had de hele nacht gesneeuwd.’

Evenveel redenen om de koele buitenlucht rijkelijk met binnenwarmte te compenseren. De kans bestaat anders dat uw relatie eveneens verkoelt. Niet voor niets associëren we een ‘koele minnaar’, een kilte in het hart, een ijskoude douche, met verkleumende ervaringen.

We weten het allemaal, instinctief en uit ervaring. Maar psychologen nemen graag het zekere voor het onzekere en bevestigen het in een laboratoriumsituatie.

Zo zijn Hans IJzerman en Gun Semin van de universiteit van Utrecht op het idee gekomen om proefpersonen bij het betreden van de testruimte een glas in de hand te stoppen, onder het voorwendsel dat ze zelf een klusje moesten opknappen waarvoor ze hun twee handen nodig hadden. Een groep kreeg een koud drankje, een andere een warm opkikkertje. Daarna werden aan de proefpersonen afbeeldingen van bekenden getoond en werd hen gevraagd hoe ‘close’ ze er mee waren. Mensen met het warme drankje in de hand waren geneigd om nauwere relaties te beschrijven dan zij die een koud glas kregen toegestopt.

Daarna verhoogden de onderzoekers de kamertemperatuur van 16 naar 21 graden. De proefpersonen kregen een filmpje te zien waarin schaakstukken bewogen, zij het niet op de gebruikelijke manier. In hun eigen woorden moesten de proefpersonen de wijze van bewegen beschrijven. Wie in de koele ruimte observeerde leverde een abstracte weergave af, mensen in de warme omgeving beschreven concreet wat er gebeurde.
Deze test bevestigde de hypothese van de onderzoekers dat de omgevingstemperatuur de perceptie zou beïnvloeden en de keuze van de woorden waarin die werd weergegeven. Ook zouden mensen bij aangename temperaturen verbanden leggen en patronen herkennen waar de observators in koele ruimte eerder onafhankelijke componenten waarnemen.

Zo wordt het duidelijk dat koude het vermag een kleine wig te drijven tussen mensen die zich nauw verbonden weten en de betrokkenheid bij de dingen verkleint.
Precies zoals u het zelf al aanvoelde, wanneer u het lekker warm hebt gaan uw gedachten hun rustige weg en is het bijna zeker dat u positiever over dingen en mensen denkt.

Misschien doet liefde uw bloed feller stromen zodat u de kou verslaat. In het andere geval moet u uw gevoel een handje helpen, een lekker truitje aantrekken en de thermostaat een tikkeltje hoger draaien.

[ad#ad3]

Een reactie achterlaten